dilluns, 7 de febrer del 2011

El gol d´Iniesta, la llei anti-tabac i els 80 km/h

El filòsof i activista nord-americà Noam Chomsky, va definir 10 estratègies que utilitzen els mitjans de comunicació per manipular la informació. La primera de totes l´anomenava com " l´estratègia de la distracció" que la definia com " desviar la atenció del públic dels problemes importants i dels canvis decidits per les èlits polítiques i econòmiques, mitjançant la tècnica del diluvi o inundació de continues distraccions i d´informacions insignificants".
Si pensem en alguns dels canvis decidits per les èlits polítiques i econòmiques de l´estat espanyol i de Catalunya, ens n´adonem que aquesta primera estratègia es compleix a la perfecció. Recordo quan va començar la crisi econòmica i l´impacte que tenia sobre la població mundial, i recordo que l´esclat d´aquesta crisi va venir acompanyat d´una bomba informativa que semblava molt més important, un virus que podia acabar amb qualsevol forma de vida humana o animal i fins i tot unicel.lular: la Grip A. Aquesta grip va encapçalar durant setmanes les portades de telenoticies i diaris, i el món vivia a l´expectativa de tan paranoica idea que havien instal.lat en la ment de la població els mitjans de comunicació instigats segurament per les èlits del món amb la possible implicació del famós i alhora desconegut grup Bildelberg.
Però ara centrant-nos en l´estat espanyol, podem pensar per exemple en la reforma laboral, una reforma titllada com la més agressiva contra els drets de les treballadores. Aquesta reforma va quedar eclipsada pel gol d´Iniesta i el triomf de la selecció espanyola en el campionat del món de futbol i mentre la reforma omplia la portada d´un diari durant un dia, el gol d´Iniesta ho feia durant setmanes i mesos, així doncs, els obrers ja podien parlar d´alguna cosa que no fos de la reforma laboral. En referència a la reforma laboral i concretament a la vaga del 29S i fent una relació amb moltes manifestacions que es duen a terme, la manipulació informativa recau en parlar d´un aspecte de la mobilització i no de la mobilització en si, en referència a la vaga, aquesta va quedar eclipsada pels disturbis de Barcelona, així doncs no calia parlar de perqué es feia la vaga i quin seguiment havia tingut, doncs calia parlar de que uns joves havien cremat un cotxe de la guàrdia urbana a Barcelona i de quina responsabilitat tenia la Conselleria d´Interior, i ja de pas, de què s´havia de fer per combatre als "okupes antisistema". Sembla mentida com es pot començar parlant d´una reforma laboral i es pot acabar parlant dels "okupes antisistema".
Les èlits polítiques i econòmiques, que són les mateixes doncs les polítiques obeeixen a les econòmiques (el que es coneix com a dictadura del capital o democracia burgesa), van fer una nova ofensiva en les retallades socials, i aquest cop tocava la reforma de les pensions i la jubilació als 67 anys, dies abans però una nova llei faria eclipsar aquesta reforma, la llei antitabac, doncs no poder fumar en un bar mentre et fas una cervesa semblava ser més important que jubilar-se als 67 anys, un atemptat contra la intel.ligència humana. Ara però en clau catalana tenim un altre cavall de Troia, els 80 km/h. Més enllà del debat sobre si estava bé o no l´aplicació d´aquesta mesura, em sembla estúpid destinar telenoticies i portades de diaris durant dies i dies a aquest fet, però bé, el cas es parlar del gol d´Iniesta, els 3 gols de Messi d´aquest cap de setmana, la llei anti-tabac i els 80 km/h, i en el cas del jovent, de la borratxera del cap de setmana. La qüestió és no parlar de les reformes que duen a terme les èlits nacionals, estatals i europees. Algú ha vist la pel.lícula Matrix?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada