dilluns, 26 de març del 2012

29 de març: Vaga General i Lluita de classes

El clam contra la reforma laboral és unànime entre la classe treballadora, el clam i la ràbia contra el sistema capitalista també. Potser la vaga no serà unànime, potser la classe treballadora no s'està organitzant com voldríem, però la frustració general es pot palpar només conversar amb qualsevol treballadora. És cert que encara hi ha una part de la classe treballadora que confia en que un capitalisme just és possible (influenciada per la socialdemocràcia), i també és cert que una gran part de la classe treballadora està alienada i encara confia en que la crisi acabi per tornar a consumir al Bershka i al concessionari d'audi. Però no ens enganyem, si sabem dotar a la classe treballadora d'un projecte revolucionari, d'un sindicalisme combatiu i de classe, la victòria serà nostra.
Hi ha un factor clau que hem de potenciar, que és la consciència i anàlisi de classe, i amb això cal tenir en compte el concepte de classe social i el saber identificar el capital. Fins i tot en les files d'organitzacions revolucionaries, encara hi han persones que no saben fer un anàlisi de classe ni identificar el capital com a tal. Aquesta és sens dubte una tasca dels i les revolucionaries que hem de construir.
El concepte de classe és imprescindible, hem d'entendre que la classe treballadora és l'única que pot assumir el poder, i és l'única que porta a terme la lluita de classes, però per portar a terme la lluita de classes hem de sentir-nos part de la classe treballadora. En aquests temps estem vivint un auge de les reivindicacions socials, però aquestes molts cops no estan dotades de contingut de classe: moltes treballadores surten al carrer, però ho fan des d'una perspectiva corporativista, lluitant pel que és seu però sense unir la seva causa a la de la resta de la classe treballadora. En aquest sentit la vaga general juga un paper fonamental, perquè és l'eina i expressió de l'unitat de lluita de tota la classe treballadora.
Però per dotar a la classe treballadora d'un projecte revolucionari hi han dos factors imprescindibles: el partit comunista (o una organització política revolucionària) i un front obrer classista, combatiu i d'alliberament de classe, de gènere i nacional. Perquè són imprescindibles aquests dos factors?
En primer lloc, la burgesia pot adaptar-se als canvis que es produeixen com a conseqüència de reivindicacions socials sense perdre el seu poder com a classe dominant. Exemples d'això poden ser com la burgesia va saber adaptar-se a les reivindicacions obreres (després d'una forta repressió com sempre) concedint drets socials i laborals a la classe treballadora però mantenint en el seu poder dominant. En aquest sentit la burgesia va veure que més valia concedir drets socials i laborals per calmar una part del sector obrer que no perdre la seva condició de classe dominant. Un altre exemple seria com la burgesia s'ha adaptat per exemple a l'ecologisme. Si bé es creia que la burgesia mai podria assumir les reivindicacions ecologistes perquè anaven contra el seu modus de producció, més tard no només els ecologistes s'han integrat en part al sistema sinó que ha sigut la burgesia qui ha creat empreses de reciclatge, energies netes etc.
Per tan, sense una organització política revolucionaria que tingui com a finalitat el socialisme, el moviment obrer és dèbil perquè pot aconseguir victòries però mai la seva emancipació. I l'organització o partit revolucionari (comunista) té un paper fonamental en plantejar una alternativa real al sistema actual, per tan, més enllà de criticar el sistema actual i de autoanomenar-se "anticapitalista" (molt de moda actualment) tindrà la capacitat d'oferir una alternativa a la qual pugui sumar-se i es vegi identificat el poble, és a dir, lluitem no només contra el que ara hi ha sinó per una alternativa.
En segon lloc necessitem un front obrer de classe (i per tan combatiu) que porti a terme la lluita de classes i conscienciar a la classe treballadora de que les condicions objectives no són altres que viure en un estat que tingui com a objectiu satisfer les necessitats del poble. Fins ara hem vist als Països Catalans com el sindicalisme groc de CCOO i UGT només ha portat a la desmobilització, el pessimisme i el derrotisme a la classe treballadora. Els projectes socialdemòcrates i la pau social (la negació de la lluita de classes) només aboca la classe treballadora cap a un fracàs assegurat. No existeix un capitalisme just ni atractiu per a la classe treballadora, i per tan, només la lluita de classes i la victòria ens farà deslligar-nos de les nostres cadenes. El front obrer també juga un paper fonamental amb la resta de moviments socials (feminista, ecologista, drets socials etc.) en la construcció del poder popular, poder que evitarà que la organització o partit revolucionari pugui caure en la burocratització o el reformisme, en aquest sentit, tenim la experiència de la URSS, on no es va saber construir un poder popular de base fora del partit comunista.
La burgesia ho té molt clar i té un gran consciència de classe. L'aplicació de la reforma laboral i les retallades en són un exemple. Ara que la classe treballadora és dèbil, ara que necessiten destruir forces productives, ara que es llancen a fer un negoci d'allò que dèiem serveis públics, ara estan demostrant quines són les seves intencions i quin món volen per a nosaltres: esclavitud i misèria.
La Vaga General constituirà doncs una eina essencial de lluita per confrontar amb la burgesia, ells tindran els seus piquets coaccionadors dins la seva empresa perquè els treballadors no secundin la vaga, ells tindran els seus piquets al carrer per colpejar i detenir aquells qui sortim al carrer, però nosaltres tindrem els piquets del poble, piquets que no podran aturar quan siguem milers amb un objectiu clar.
Que la vaga general serveixi per organitzar un front obrer de classe i combatiu, que la vaga general serveixi per unir les reivindicacions de tota la classe treballadora més enllà del corporativisme, que la vaga general serveixi per potenciar el missatge de classe més enllà del ja expandit "anticapitalistes", que ens serveixi a totes i tots a veure que juntes, organitzades i conscienciades ho podem tot, perquè som la majoria, perquè som la força del poble, l'única força imparable. Com diuen a la pel.lícula V de Vendetta: "El poble no hauria de tenir por dels poderosos, els poderosos haurien de tenir por del poble".

VAGA GENERAL I LLUITA DE CLASSES
VENCEREM!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada