dilluns, 2 de juliol del 2012

Pan y Circo. Toros sí, Trabajo no.

Potser per casualitat, però segurament premeditat, l'anunci del rescat de l'estat espanyol es va produir poc abans de l'inici de l'Eurocopa. Poc van durar els debats televisius i els anuncis del rescat als mitjans de comunicació, doncs ràpidament aquests mitjans van començar la campanya del "podemos", "vamos españa" o "no hay dos sin tres". Un cop més, el futbol servia per tapar els mals del sistema econòmic, de la mateixa manera que a la Roma antiga s'utilitzava el panem et circenses (pa i circ) per distreure el poble amb el circ romà. Ara, un cop "la roja" ha guanyat l'Eurocopa, tindràn un mes més per tapar el rescat i la crisi econòmica, i possiblement moltes persones ja no s'enrecorden de que l'estat espanyol ha sigut recatat amb fons europeu per regalar diners als bancs espanyols a canvi de fer més retallades.
Quan el poble està cremat, enfurismat, cabrejat i fart se li regalen alegries que el mantinguin distret, abans era el circ romà i ara és el futbol. El triomf de l'Eurocopa no donarà treball, ni aturarà les retallades, però el subconscient del cervell humà és capaç de veure's afectat quan rep un impuls directe repetit constantment. La majoria d'anuncis han repetit milers de cops el "podemos", i milers de persones han seguit la consigna oblidant els seus problemes principals del dia a dia, com un burro que persegueix una pastanaga.
Però tractant-se de "la roja", és a dir, la selecció espanyola, no només aquest triomf s'ha utilitzat per tapar els problemes econòmics i regalar alguna alegria al poble sinó també per unificar i exaltar els símbols i la unitat d'Espanya. L'estat espanyol històricament havia basat l'exaltació de la pàtria en el fet de ser un imperi poderòs (colonitzador), en ser una potència econòmica i militar, i en unes monarquies o caps d'estat que roçaven la perfecció i eren escollides directament per déu.
Actualment cap d'aquests valors es manté, i l'estat espanyol fa aigues per tot arreu, tan a nivell econòmic com polític. En les nacions que conformen l'estat espanyol el sentiment i la defensa de l'independentisme va en augment, i per tan l'estat espanyol es troba inmers en una crisi territorial que l'acosta a aquella "España rota" que tanta por els i fa.
En aquest context, el futbol també ajuda. Aquests dies passejant-me per ciutat i pobles com Reus, Salou, Barcelona o Cambrils, era fàcil veure centenars de banderes espanyoles als balcons i als bars. De sobte, semblava que al principat i hagués una exaltació dels símbols espanyols. A la pròpia selecció, es veien jugadors catalans, vascos, andalusos i madrilenys tots units sota la bandera d'Espanya. L'estat espanyol tornava a gaudir de la unitat tan quebrada actualment però tan desitjada per ells. Tothom de sobte volia ser espanyol, fins i tot alguns d'aquells que diuen ser independentistes utilitzaven l'excusa dels jugadors catalans i del Barça per poder anar amb la millor, amb "la roja".
Algunes persones els i sembla que això de defensar la selecció espanyola (ni que sigui utilitzant allò de que són jugadors catalans i del Barça) és inofensiu. Però, què passaria si aquestes persones veiessin el 12 d'Octubre centenars de banderes espanyoles als balcons? possiblement a molts els i molestaria. Però, tractant-se de futbol tot s'hi val, fins i tot assumir els símbols imposats per l'estat que ens oprimeix.
Panem et Circenses pel poble, sigui amb el futbol o amb els toros, tan és així, que a vegades el poble prefereix la diversió (els toros) a tenir feina, i sinó que els i preguntin als de Guijo de Galisteo (Cáceres).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada